instagrammers

Instagram

27.2.12

ikan bakar tomyam


Tekak ni terasa nak makan ikan bakar pulak. Tapi nak yang ada rasa tomyam. Ada ke kedai jual macam tu. Nak mencari dari satu kedai ke satu kedai adalah sangat malas. Rajin pulak aku ni nak menapak dari satu kedai ke satu kedai kan. Sedangkan kat tempat kerja ni pun kalau boleh nak balik cepat jek sekarang. Adalah rasa yang super penat sekarang. Sampai ada orang pernah kata yang aku ni lembik. Ahhh pedulikan apa orang kata. Lembik-lembik aku pun, aku susahkan laki aku. Bukan laki orang kan.

Sekarang ni perut adalah cepat lapar. Selalu berbunyi-bunyi. Padahal baru lepas makan pun bunyi lagi. Tak paham aku. Tapi tak boleh nak makan sangat. Sebab tekak ni macam tak boleh terima. Complicated kan. Hmmm.. nak kena cari makanan yang masam yang boleh hilangkan rasa mual kat tekak tu. Tu yang teringin nak makan ikar bakar tomyam tu.

Belek-belek buku ajaib, sekali ada resipi tu. Meh terai buat. Senang jek. Bahan pun taklah rumit sangat. Iye, aku adalah lembik. Tapi selembik-lembik aku pun boleh lagi gagahkan diri nak masak bagi laki dan anak makan. *rolling eyes*.

Bahan-bahan :
2 ekor ikan
1 biji bawang besar
4 biji cili merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3 biji cili padi - tambah jika nak lebih pedas
1 biji tomato - dipotong nipis
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis @ lemon @ limau kasturi
2 camca besar pes tomyam

Cara-cara :
Kisar cili merah, bawang putih, bawang besar, serai dan pes tomyam dengan sedikit air.
Susun ikan di atas aluminium foil. Aturkan tomato yang telah dihiris dan juga daun limau purut.
Curahkan bahan2 kisar dan juga jus limau.
Balutkan dengan aluminium foil tadi dan bakar selama 30 minit. 


Buku kata 30 minit. Aku pun rilek jek letak direct atas dapur. Tanya amie, macamana nak tahu dia dah masak. Amie kata kenalah bukak foil tu sekejap-sekejap tengok dah masak ke belum. Okeh. Leceh. Tunggu je lah setengah jam. Lepas tu angkat baru bukak tengok. Dan hasilnya...

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


Ermmm... Sedap kan *telan air liur*. Okeh. Tipu. Tu hanya ilusi semata-mata. Yang aku punya adalah...

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


Hahahaha hangus. Tu lah malas lagi nak tengok sekejap-sekejap kan. Padan muka. Nasib guna ikan cencaru. Boleh jek tanggalkan jaket dia yang hitam tu. Tapi mungkin sebab bakar direct atas dapur gas, jadi dia jadi kering takda kuah macam gambar yang aku cilok kat google tu *nak jugak cari alasan*. Lepas ni nak terai guna oven pulak lah. Tengok dia jadi kering ke tak.


2 komentetar:

itangmanih said...

hehe...bakar direct gitu mmg senang hangus...

shakila mubarak said...

tu lah kak. len kali nak terai letak atas kuali plak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...