instagrammers

Instagram

6.7.14

Rumah Baru : Lampu kipas dan wiring

Hai.
Bersambung lagi cerita rumah.
Wiring adalah benda first sekali yang kami buat masa dapat kunci rumah.
Sebab pemaju cuma sediakan basic plug point je.
So kami decide untuk tambah beberapa lagi point.
Plus point kipas pun cuma ada di beberapa bilik je.
Malas nak guna kipas berdiri ke duduk ke.
So beli semua kipas siling.

Kan haritu gigih kami laki bini shopping lampu kipas nun jauh di puchong.
Macamkan kat Terengganu ni dah tak ada kedai. Hihi.
Nasib semua barang yang kami beli tu berfungsi dengan baik.
Kalau ada yang rosak, jenuh pulak nak pergi tukar kan.

Bersesuaian dengan konsep ekonomi kami.
Kami decide untuk beli yang simple dan yang paling penting adalah murah.

Ini rupa ruang tamu.
Kalau nak buat plaster ceiling, kena make sure kerja wiring dibuat sebelum siling dikapurkan.
Bila siling dah siap, lepas tu dah boleh gantung lampu kipas.
Kena adjust design sebab ada beam yang banyak.
So bila design bertukar,
Kuantiti point lampu pun akan bertukar.
Make sure korang kalau yang ada nak masuk rumah tu kalau ada buat pertukaran design, sila kemas harga, finalize harga, tanya harga.
Ni adalah kesilapan kami sebab bila dah tukar design tapi tak tanya pasal harga.
Sendiri agak harga akan ikut harga lama yang memula kitaorang discuss.
Bila dah siap kerja time nak membayar dapat bill harga lain.
Nasib tak ada sakit jantung kami ni.
Cuma ada sakit hati sikit lah atas kelalaian sendiri. Huhu.

 
Dapur dan bilik semua pakai kipas yang biasa jek.
Cap kdk yang paling murah.


Lampu tangga.

Lampu luar rumah kat porch.
Lampu macam ni nampak jek bodoh rupanya.
Tapi harga kalau kat Terengganu ni semua nak lebih dari seratus setengah.
Kat Puchong dalam RM60 dah boleh dapat lampu macam ni.
Murah kan. Berbaloi-baloi.  



xoxo,
shakila



1 komentetar:

mohd khairol said...

seronok kan masuk rumah baru..
meriah je rasa
btw, untuk refer kos pendawaian elektrik 2016 blh tgk disini ye. tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...