instagrammers

Instagram

26.2.14

Penalti caj dari pemaju rumah

Baru semalam berangan-angan dengan rumah impiana.
Sekali dapat pulak perkhabaran.
Gumbira dan kurang gumbira.

Developer called bagitahu kunci dah ready anytime boleh ambil.
Yabedabedu.
Akhirnya setelah sekian lama tunggu.
Tak sabar hokeh.
Tapi yang tak bestnya adalah.
Kalau nak ambil kunci kena bayar penalty.
Ada penalty charge sebab bank lambat release payment pada pemaju.
Bila ditanya berapa amount.
Dia orang bagitahu 5k.
Apa????
Gulp gulp.
Nak telan air liur pun rasa pahit hokeh.

Tapi takde lah rasa gelabah sangat pun.
Sebab sebelum ni memang ramai orang yang datang ke ofis sebab masalah yang macam ni.
So kalau korang yang baru beli rumah dan kena masalah yang sama macam kami ni.
Korang boleh buat macam ni.

First sekali buat surat rayuan hantar kepada pemaju untuk minta pengurangan.
Kebiasaannya pemaju akan bagi je kurang jumlah denda tu.
Tapi amount tu bergantung jugaklah kepada pemaju.
Lepas dah dapat kurang, pejam mata jek lah bayar penalty tu.
Nak buat macam mana lagi kan.
Selagi tak bayar selagi tu lah tak akan dapat kunci rumah.

Selepas buat pembayaran dan dah ambil kunci rumah semua.
Resit bayaran tu bawak pergi Bank Negara bahagian LINK.
Buat aduan kat situ.
Tunjuk semua surat lo dari bank serta resit pembayaran semua.
Kalau betul memang salah bank sebab lambat release payment kepada pemaju.
Atau loyer bank yang lambat setelkan agreement semua.
Duit bayaran penalty tu boleh claim dengan bank or loyer tu tadi.
Tapi makan masa lah jugak.
Bukan mintak harini esok dah dapat.
Makan masa berbulan jugaklah.
Cuma kena keep in follow up kes tu.

Aku yang kerja dalam bidang ni memang tahu menda ni semua.
Cuma tok laki jek lah yang serabut kepala sebab memikir 5k yang bakal mengalir deras bagaikan empangan pecah.
5k tu banyak dia kata.
Boleh buat awning, tiles, wiring, grill bagai.

Hmm.
Keep calm and relax.
Insyaallah akan ada jalan bagi setiap permasalahan.




XOXO,
shakila

24 komentetar:

BakalJenazah said...

Assalamualaikum puan, saya ingin memohon jasa baik agar dpt share dr puan contoh surat rayuan ke pemaju tu krn sye alami masalah yg sama juga, tq.

ainnulariffin@gmail.com

Ammar Razi said...

Assalamualaikum kak..masih simpan lagi tak contoh surat rayuan tu?? saya pun mengalami masalah y sama..kalau boleh nak akak share surat itu..terima kasih kak..

ammar.razi88@gmail.com?

Anonymous said...

mintak tolong kongsikan surat rayuan pasal late payment pada pemaju,saya pun kena 5k juga rasa nak demam jew

emailkan ke nagabogol@gmail.com

chy ain said...

Salam..sis..de x contoh surat kepada pemaju berkenaan caj pembinaan lambat siap dr tarikh yg sepatutnya..klo ade leh emailkn x pd sy.. chyain@gmail.com

Anonymous said...

Salam...boleh tolong emailkan contoh surat rayuan pengurangan late payment. Terima kasih.

fawchert@gmail.com
Shadira

ALABUMI adigun said...

Salam saya pun mengalami masalah yang samajugak...boleh tolong emailkan contoh surat rayuan pengurangan late payment. Terima kasih.

sunbeng@yahoo.com mohd sani

Anonymous said...

salam nak tanya ,yang hantar ke pada bank negara tu pinjaman dengan bank sahajakan bagaimana jika pinjaman kerajaan dengan bah pinjaman perumahan boleh hantar juga ke bahagian link? terima kasih

Khairun said...

Assalamualaikum, puan.
Informasi yg sgt2 berguna! Time kasih sbb share info ni. Saye pun alami masalah yg sama. Boleh tak bagi contoh surat rayuan tu? email saya seperti di bawah. Emm perlu tak kita buat surat kepada bank berkaitan mengatakan kita dah dikenakan penalti, so mintak bank berkenaan bayar pada pemaju. atau kalau bank tak nak bayar, baru kita majukan pada bank negara? lagi 1 apa dokumen yang diperlukan untuk dimajukan masalah ni pada bank negara?

khairun.nurshima.abdul.rahim@skf.com

cik merah said...

Salam sis..mohon share surat rayuan pada saya jugak..

email:mizz_mun@yahoo.com

terima kasih sis.

Anonymous said...

Salam sis, boleh share surat rayuan tak. saya dalam dilemma jugak ni nk membayar penalty yg beribu.

emel: malaablah@gmail.com

Terima kasih.

Unknown said...

Salam. Blh tak awak share kat saya contoh surat tu kat saya..saya kena penalty rm 5k..
Nizam_8481@yahoo.com

Unknown said...

Salam. Blh tak awak share kat saya contoh surat tu kat saya..saya kena penalty rm 4k..
gamebetrayer@gmail.com

Anonymous said...

SALAM...
saya pun kena denda 5k gak... blh share contoh surat rayuan tak.. ni alamat email saya.. muhamadfarez85@gmail.com

shimaashikin said...

Salam....
boleh tak mintak jasa baik awak nak dapatkan contoh surat rayuan tu.saya kena penalty jgk..mintak tolong email ke shimaashikin@gmail.com ....time kasih byk2

Unknown said...

Salam....
boleh tak mintak jasa baik awak nak dapatkan contoh surat rayuan tu.saya kena penalty jgk..mintak tolong email ke muhammad.izar@yahoo.com ....time kasih byk2

Unknown said...

Salam....
boleh tak mintak jasa baik awak nak dapatkan contoh surat rayuan tu.saya kena penalty jgk..mintak tolong email ke muhammad.izar@yahoo.com ....time kasih byk2

Pkg Alma said...

asalam sis..boleh emailkan contoh surat rayuan penalty tu..tq sis nabilah.alma@gmail.com

Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya baru sahaja dikenakan denda lewat oleh pihak pemaju. Jika ada mohon kongsikan contoh surat rayuan pengurangan denda lewat atau pengecualian tu. Boleh emelkan pada saya louislane9944@yahoo.com.my
Terima kasih.

Unknown said...

Salam sy pn same kne penalty..boleh x share surat tu..emailkan pada nurhafiedzah_86@yahoo.com

Kiki said...

Salam sy pn same kne penalty..boleh x share surat tu..emailkan pada nurhafiedzah_86@yahoo.com

Unknown said...

mohon jasa baik untuk share surat tu. sy pun kna gak. emel sy: nor.alifah@yahoo.com

shirleylin said...

Pls share to me shirley1472@gmail.com as im facing d same problem.. tqvm..

Pkgld 3101 said...

Assalamualaikum Puan,

Dengan rendah diri,boleh x kalau saya rujuk surat rayuan kurangkan penalty kepada pemaju puan sebab saya turut mengalami masalah itu. :( :(

bole x emailkan ke nasha1609@yahoo.com

terima kasih,

Hanya Allah yang dapat membalas jasabaik puan..

cher jin zhao said...

Pls share to me cherjlf8284@gmail.com as im facing d same problem.. tqvm..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...