instagrammers

Instagram

17.10.13

Hari Raya AidilAdha

Lemau rasanya kerja harini sebab semalam dah cuti dua hari. Esok pun cuti balik dua hari. Tapi harini kena kerja. Tu yang mood ke laut even sebenarnya kerja melambak. Nak ambil cuti tapi cuti dah yilek. Huhu. Moh kita berupdate blog yang dah lama ditinggalkan ni.

Raya haji tahun ni beraya di rumah in law. Raya haji tak ada giliran. Memang tetiap tahun di Terengganu. Tahun lepas adalah tahun pertama raya haji di Terengganu tapi time tu tak feel sangat sebab dalam berpantang. Minggu pertama lepas beranakkan Harz. Fikiran pun diawan-awangan lagi masa tu.

Mata berkaca-kaca sebab semua orang pergi masjid pagi tu tinggalkan dia. Maaflah nak, kamu tak pandai berjalan lagi. Esok nanti bila dah terer berjalan berlari bagai boleh ikut ki k.
Tahun ni punya raya haji baru rasa kenikmatannya. Harz pun dah setahun. So macam rileks sikit tak ada lah nak berdukung jek kerjanya kan. Gambar sefamily tak dan nak ambil. Mana taknya pepagi bila babahnya dah siap, ummi pulak belum mandi. Ummi dah siap, babah pulak yang tak balik dari masjid bizi melapah daging korban sampai ke tengahari. Bila tengahari tu, Harz dah berlenging kepanasan. Nan hado gambar family tapi gambar Harz adalah wajib. Biasalah mak obsess anak memang gitu peelnya.

Nikmat raya kat kampung ni pasal makanan adalah heaven. Dari pagi sampai ke malam makan tak berhenti. Buat tambah buncit di perut. Apa ada hal. Kata raya kan. Nanti lepas raya kita start diet balik.

Bubur lambuk ma yang super sedappp. Makan banyak kali pun tak puas. Ma masak sehari sebelum raya buat berbuka puasa.
Nasi himpit lemang lawan dengan rendang. Pun ma masak. Super duper sedap. Ishh aku ni apa yang tak sedap??? Lemang beli 3 batang RM28. Raya pertama beli sebab cari santan satu kampung habis. Raya kedua baru buat lemang sendiri itupun santan Che Ngah sendiri yang parut. Bakar 20 batang sekejapan jek setel.
Satay ayam disponsor oleh cik puan kechik. Bakar guna pemanggang ajaib. Bila makan juicy jek. Sedap ya ampun.
Satay katak juga disponsor oleh cik puan kechik. Juga dibakar guna pemanggang ajaib. Jadi rangup-rangup gitu. Beli ni memang yang belum cucuk lidi sebab senang nak bakar nanti. Sedapppp.
Laksa penang chef by Che Ngah. Sedappp. Makan sambil menangis sebab sedap yang amat.
Laksa Terengganu chef by ma. Pun sedappppp. Ish senang cerita semua makanan sedaplah. Kihkihkih.
Blueberry Tart yang super gojes. Cantik diluar sedap didalam.
Diakhiri dengan jajan orang ada-ada.
Banyak kan makan. Sampai mak mertua iols pun dah jeling-jeling I masa I cedok ambil makanan. Mak mertua I hanya mampu geleng-geleng kepala jek. Nak buek camno ma? Dapat menantu kuat makan ginilah ghupenye. ;)
 



      XOXO



4 komentetar:

MadianiMamat said...

santan tu bkn chengah parut ye. haruslah die g beli kat pasor. mujurrrrr sgt die nak parut. haha

shakila mubarak said...

memey die sendiri yg parut lah. sbb die kate org tukang parut tu dah tua, kedek-kedek parut.

itangmanih said...

psl parut kelapa pun nk gaduh ke?!lemang dah proses dlm perut n jd "tuuut" dah pun...hehehehe

kila bab makan mmg sedap ajer sumer...hehe...nway,kt mana beli satay ikan tu?nak!nak!dini n adam suka...nnt suh chiq beli n sambut kepulangan kami nnt yer...hahaha poyo

shakila mubarak said...

satay ikan tu chik jual 4 batang singgit. siap bakar guna pemanggang ajaib sekali. kalau nak blh order direct dgn dia. haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...