Masa ni buka puasa entah yang ke berapa hari dah. Masa ni
chik ada kat rumah teman aku sebab amie kan tak ada 2 minggu. Jadi pada suatu
hari kejadian lepas balik kerja, masa tu masing-masing pening tak tahu nak
masak apa. Ayam dah defroze siap-siap. Tapi ketandusan idea
sebab lagipun tekak ni tak ada lah teringin sangat nak makan sesuatu jenis
masakan tu. Hmm jadinya meh kita belek buku ajaib tengok-tengok resipi apa yang
ada.
Bila dah bukak buku tu, tengok asam pedas nak masak asam pedas. Tengok masak
kicap, nak masak kicap pulak. Tengok lagi resipi lain, nak masak yang lain
pulak. Tak kan nak masak semua jenis masakan kan. Makannya 2
orang jek. Sudahnya aku suruh chik jek yang pilih nak masak apa. Last-last
decide masak lomak cili padi. Kebetulan ada daun kunyit tanam depan rumah,
memang kena dah tu. So start lah masak kami berdua masak. Lauk kedua buat sotong
goreng kunyit campur sayur-sayur semua dalam tu. Senang. 2 dalam 1. hehe.
Tapi nama
pun puasa kan. Aku ni dah lah tak reti nak tahu garam tu dah cukup ke tak. Bak kata
chik, ce cium lauk tu. Kalau dah naik bau tu maknanya dah cukup garam. Hmm sepuluh
kali bau, sampai aku rasa boleh jadi makruh dah ni. Haha.
At the end, decide tak yah angkat dulu lauk tu. Bila dah azan, makan kurma jek
dulu. Lepas tu masuk dapur semula pergi rasa lauk-lauk tu dah cukup garam ke
belum. Time tu boleh la adjust kan.
Ni kalau dah siap-siap hiding depan mata sekali tertawar ke termasin ke sentap
plak hati ni. Terus spoil mood nak bukak puasa kan. Kesudahannya sedap betul lauk kami. Pandai
chik masak. Hiks.. *saje puji lebih sikit sebab nanti nak mintak belanja kepci
=)*
3 komentetar:
kalau kak na cium je..heheheh..ma ajar gitu..
tp kita boleh rasa dgn hujung lidah kan. kalu kak na, mmg x confident la..takut tertelan terus..hahahah
haah. chik pun kate kalau kakna die pndai agak rase tu dgn cium jek. tapi ni dah seploh kali cium, tetap konpius. haha..
akak mmg selalunya rasa ngan ujung lidah,pastu terus buang n kumur...so far x penah tertelan la...bab bau tu x penah coba lak...
Post a Comment