instagrammers

Instagram

31.7.11

Esok PuasaEsok dah nak mula puasa. Malam ni secara rasminya akan mula solat tarawih dan esok kena bangun awal pagi untuk bersahur. Seboleh-bolehnya aku nak puasa kali ni jadi puasa yang betul-betul puasa yang diterima oleh Allah. Kalau boleh aku tak nak buat benda-benda yang boleh kurang pahala puasa aku macam mengata orang, tingkah laku buruk n lain-lain. Siapa tak nak puasa die diterime ye dak?
 
Doa serta niat di bawah dicilok melalui Google dan diambil sebagai rujukan. Harap penyebaran benda-benda macam ni dapat sedikit sebanyak membantu dari aspek memudahkan ibadah puasa umat Islam diluar sana. InsyaAllah. (sebenarnya lebih kepada peringatan untuk diri sendiri. Hee..)

Niat Puasa Ramadhan

Lafaz niat untuk sebulan puasa
Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala


Lafaz niat puasa (harian)
Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala


Doa Berbuka PuasaYa Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.


Doa Selepas Berbuka Puasa
Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.


P/S : Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Puasa tau, jangan yangyok..

1 komentetar:

leomadrigal said...

yahooo...ramadhan kareemm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...