instagrammers

Instagram

26.9.10

4 unsur rahsia lelaki

Seperti yang dijanjikan pada entri sebelum ini, sekarang kita akan bercerita mengenai rahsia lelaki pula. Ia merujuk kepada empat unsur yang sama dengan wanita iaitu tanah, air, api, dan angin. Penentuan unsur seseorang ditentukan melalui anak ke berapa dalam keluarga.

i) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan
ii) Air - kedua, keenam, kesepuluh
iii) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
iv) Angin - keempat, kelapan, kedua-belasLelaki berunsur Tanah aka "DIA"

Sifat tanah dikaitkan sebagai jenis "Deria". Orang yang menyedari kewujudannya di sini dan menghargai kebendaan, keras hati, sabar, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, cekap, percaya hanya perkara yang boleh dicapai oleh deria.


Sedar mengenai hakikat diri, menilai material, sabar, tabah hati, efisyen, percaya hanya pada apa yang boleh dicapai oleh pancaindera, muram atau sugul, diberatkan oleh keperluan. Kepala angin, bimbang, tegas, tenang, boleh putus harapan, pendiam, tidak peramah, senyap. Badannya kurus, kurangnya tidur, tidak sabar jima', selalu sihat dan banyak kerja.


Lelaki berunsur Air

Sifat air dikaitkan jenis "Perasa". Lemah-lembut dalam perasaannya, mengasihani tetapi memaksa, penakut, kepala angin, imaginatif, lemah terhadap siksaan atau teguran, berahsia, memahami, tidak tamak dan artistik.


Perasaannya dalam, belas kasihan, ada angin, imaginatif, mudah terluka hatinya, berahsia, mudah memahami perasaan orang lain, tidak tamak, ada bakat seni, positif, berhati-hati, berfikiran panjang, aman hatinya, terkawal, boleh dipercayai, penyabar, tenteram. Tubuhnya tambun, banyak lemak, banyak tidur, sedikit malas, lambat dan agak kurang faham. 
 

Lelaki berunsur Api

Sifat api dikaitkan sebagai jenis "Intuisi" (kebolehan mengetahui sesuatu melalui bisikan kalbu). Pentingkan diri, megah, bersemangat tinggi, kompetitif, perlukan ruang, kebudakan atau kurang matang, keras hati, tidak peka terhadap sesuatu, sentiasa sedia untuk menempuh sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan masa depan.


Sifat keanakan atau lurus, menaruh harapan, cenderung untuk tidak sensitif, sentiasa sedia untuk sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan baru, yang mana orang lain tidak terfikirkan. Perasa, gelisah, agresif, mudah teransang, mudah berusaha, pemaksa, optimis, aktif. Kerjanya segera, jalannya cepat, terang hati, panas tubuhnya, kurang tidurnya.


Lelaki berunsur Angin

Sifat angin dikaitkan dengan jenis "Pemikir". la digolongkan sebagai sifat maskulin. Lelaki ini berpegang kepada teori, tidak mudah terpengaruh oleh pendapat orang lain, objektif, rasional, menghadapi kesukaran untuk melibatkan emosi, menghargai kebolehan intelektual, mahukan kebebasan, mempunyai mentaliti ambil mudah, sukakan fakta dan figura.


Mudah bergaul, boros, banyak cakap, responsif, mudah berbincang, bersemangat, sikap tidak kisah, pemimpin. Tubuh nipis, kurang daging, banyak darah, kreatif, sederhana.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...